Loading
    • 0(232) 464 47 00

Trafikte motorlu araçlar kullanılacağı zaman belgeye gerek duyulur. Ehliyet adı verilen belge motorlu araç sürücülerinin alması gereken bir yeterlilik belgesidir. Sürücü adayı birtakım koşulları sağladığında bu belgeyi almaya hak kazanır. Ticari araç kullanılacaksa bu durumda da şoförden bir mesleki yeterlilik belgesi talep edilir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapmak isteyenlerin de sahip olması gereken belgeler vardır. SRC Belgesi Nedir? SRC Belgesi Nasıl Alınır? Sorularının yanıtları da bu konu ile ilgilidir.

Yolcu ve yük taşımacılığı yapılacağı zaman kullanılan araçların özelliklerinde de değişiklik olur. Yük ve yolcu taşımacılığı yapılacağı zaman şoförün ehliyetin yanı sıra SRC belgesine ve psikoteknik rapora da gereksinimi olacaktır. 4 farklı türde olan SRC belgesinin kendine özgü özellikleri bulunur. SRC belgesine sahip olan sürücüler belgenin kapsamına göre yurt içinde ya da yurt dışında ticari nitelik taşıyan araçları sürebilir.

SRC Belgesi Almak İçin Gerekenler

SRC belgesi yolcu ve yük taşımacılığı için kullanılan araçlarda sürücülerin sahip olması gereken bir evraktır. SRC Belgesi Almak İçin Gerekenler arasında otobüs şoförleri için 26 yaşından gün almak ve 66 yaşını geçmemek yer alır. Ayrıca şoförden ilkokul diploması da istenir. Minibüs şoförlerinde yaş sınırı 19’dur. SRC 1 belgesi olan bir sürücü SRC 2 belgesine de sahip kabul edilir.

SRC 1: Bu belgeye sahip olan şoförler minibüs ve otobüsle uluslararası taşımacılık hizmeti verebilir. Sürücü ehliyetin yanı sıra psikoteknik rapora da sahipse bu hizmeti yerine getirebilir.

SRC 2: Ülke sınırları içinde taşımacılık yapılacağı zaman şoförden bu belge istenmektedir. Dolmuş, taksi, okul servisi şoförleri bu belgeyi almak zorundadır. Şoförün SRC 1 belgesi varsa SRC 2 belgesi almasına gerek kalmaz.

SRC 3: Uluslararası ortamlarda kargo ya da eşya taşımacılığı yapılacaksa şoförden SRC 3 belgesi talep edilir. Tır, kamyonet, çekici, panelvan gibi araçlar sürücüler tarafından bu belge ile kullanılabilir.

SRC 4: Yurt içinde eşya taşımacılığı yapılacaksa gerekli olan belge SRC 4’tür. Sürücünün SRC 3 belgesi varsa SRC 4’te varmış gibi işlem yapılır. 19 yaşından gün almış olan sürücüler 28 saatlik bir eğitimi tamamladıklarında bir sınava girer. Bu sınavdan alınan sonuca bağlı olarak da belge almaya hak kazanılır.

SRC belgesi almak isteyenlerin bir eğitime tabi olması icap eder. Bunun için de yetkili bir kurum tarafından verilecek eğitime katılmak gerekir. Farklı türlerde olan bu belgelerin kapsamı da değişir. Her belgenin sahip olduğu özelliğe bağlı olarak yurt içi ya da yurt dışında kullanılacak araçlarda da değişiklik olur.

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi
Alsancak Sürücü Kursu

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

Yorum Yapın

Adınız Soyadınız *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu