Loading
    • 0(232) 464 47 00

Motosiklet Sınavı Nasıl Yapılıyor? Sorusu motosiklet ehliyeti, almak isteyenler açısından oldukça önemlidir. Trafikte kullanılacak araca bağlı olarak sürücüde olması gereken yetki belgesi ehliyet olarak adlandırılır. Motorlu araçların taşıdığı özelliklere bağlı olarak ehliyet türleri de değişebilir. Motosiklet ehliyeti de motosiklet kullanıcılarının alması zorunlu olan bir belgedir.

Motosiklet sınavları yapılırken parkurlardan söz edilmesi gerekir. 6 parkuru kapsayan motosiklet sınavında; slalom, düz gidiş, sekiz çizme, panik fren, hızlanma, kaçış yer alır. Bu sınav 35 dakika sürer. Üç bölümden oluşan sınavda ilk 5 dakika motosiklet ön bilgisi incelenir.

Motosiklet Sınavı

Motosiklet kullanmak isteyen sürücüler bir ehliyet kursuna gitmeli ve aldıkları eğitimin ardından da bir sınava girmelidir. Motosiklet kullanmak isteyen sürücü adaylarının yeterli puanı almaları durumunda bir ehliyete sahip olmaları mümkün hale gelir. Motosiklet Sınavı yapılırken sürçü adayında bazı bilgiler sınanacaktır.

Sürücü adayı sınav sırasında motosikletin lastiklerinin havalarını kontrol etmeli ve akünün yerini de bilmelidir. Bunun yanı sıra yağ göstergesinin nerede olduğu ve yağ göstergesi ile ilgili olarak tehlike arz eden durumların ne olduğu da sürücünün bilmesi gerekenlerden biridir.

Sürücü adayı yakıt göstergesi hakkında bilgi sahibi olmalı ve motordaki far aksamını tanımalıdır. Sinyaller, korna, ön-arka fren balataları, debriyaj, vites gibi motosikleti yakından ilgilendiren konular hakkında da sürücü adayının bilgi sahibi olması gerekir.

Motosiklet sınavında trafiğe çıkmadan önce bazı yeterlilikler test edilir. Slalom adı verilen dubalar arası geçişin ardından sekiz çizdirilir. Sarı çizgiden geçişin ardından ise 30m hızlandıktan sonra frenleme alanına geçilir. Engellerden kaçınma ve ani fren yapma gibi uygulamalardan sonra sürücü adayının 2 kez stop ettirip ettirmediği dikkate alınır.

2 kez stop ettiren sürücü bir sonraki aşamaya geçemez. Ayrıca sürücü adayının motordan düşmemesi, dubalara çarpmaması, hakimiyetini de kaybetmemesi gerekir. Bu durumlar oluşmadığında sonraki aşamaya geçilebilir. Bu sınav sonucunda başarılı olan adaylar motosiklet ehliyeti almaya hak kazanır.

Sınav yaklaşık 35 dakika sürerken ilk 5 dakikası içinde motosikletle ilgili olarak teorik bilgiler ölçülmektedir. İlk iki bölümü geçen sürücü adayı üçüncü bölümde akan trafikte motosiklet kullanır. Bu durumda sürücü adayının arkasından başka bir araçla gidilerek trafikteki davranışları puanlanır. Sürücü adayı üçüncü bölümü de geçtiği takdirde motosiklet ehliyeti alabilir.

Tüm bu süreçlerin başarı ile tamamlanabilmesi için profesyonel anlamda hizmet veren sürücü kurslarından danışmanlık alınması oldukça önemlidir. Bu sayede zaman kaybı yaşanmadan kısa sürede sürücü adayı belgesini almaya hak kazanabilir.

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi
Alsancak Sürücü Kursu

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

Yorum Yapın

Adınız Soyadınız *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu