Loading
    • 0(232) 464 47 00
İzmir Motor Ehliyet Kursu

Motor ehliyeti almak için bazı şartlara uyum sağlanması gerekiyor. Son dönemlerin en çok tercih edilen sürücü belgelerinden olan A sınıfı ehliyetine sahip olmak adına İzmir motor ehliyet kursu üzerinden bilgi alabilirsiniz. Bilindiği üzere birkaç yıl içerisinde motor ehliyetlerinde bazı farklılıklar devreye alınmıştır. Gerek belgeler gerekse başvuru şartları gibi konularda kursumuzdan bilgi alarak motor sürücü belgesine sahip olabilirsiniz.

 

A sınıfı ehliyet başvurusu yapan kişilerin sayısı artarken bu belgeyi almak için yazılı sınav süreci bulunmaktadır. İzmir motor ehliyet kursu olarak yazılı sınavda çıkabilecek tüm konular ele alınarak kurs hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Sınavı başarıyla geçen kursiyerler için daha sonra profesyonel direksiyon eğitimler sunarken simülatör eğitimleri de aktarıyoruz. Bu sayede motosikleti yakından tanıyan A sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen herkes bu süreci başarıyla tamamlamaktadır.

 

A sınıfı ehliyet almak isteyenlerin pratik ve teorik derslerde başarılı olması gerekir. Pratik dersler zorunlu olmakla beraber teorik eğitimlerin tamamlanmasının ardından başlar. Bu kapsamda direksiyon 12 saatlik bir dersi kapsar. Her ders kapsamında 50 dakika aktif sürüş, 10 dakikalık mola kullanılır. Ayrı bir performans takip çizelgesiyle adaylar değerlendirilir. Adayların tercihine göre manuel veya otomatik vitesli motosikletlerle yapılan bu eğitimlerin ardından ön sınav uygulanır. Bu sayede gerçek sınav öncesinde son bir pratik uygulanmış olunur. Pratik dersleri tamamladıktan sonra İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği tarihlerde uygulamalı direksiyon sınavına katılım sağlanır.

 

Teorik dersler de her sürücü adayı için merak konusudur. Alsancak Sürücü Kursuna kayıt olduktan sonra gerekli belgeleri tamamlayan adaylar haftanın her günü hazırlanan derslere katılım sağlar. Trafik adabı, araç tekniği, ilk yardım ve trafik – çevre bilgisi konularından oluşan teorik dersler tamamlandıktan sonra MEB tarafından düzenlenen e-sınava giriş yapılır. E-sınavda başarılı olan sürücü adayları daha sonra direksiyon eğitimi alır ve yukarıdaki sürece uygun olarak son aşamaya kadar ilerler.

 

A sınıfı ehliyeti almak isteyenlerin özellikle sağlık durumu hakkında merak ettiği bazı durumlar vardır. Alsancak Sürücü Kursu olarak bu süreçlerin tamamında sizlere destek olmaya devam ediyoruz. Sağlık raporu aşamasında genel fiziksel durum başta olmak üzere denge, işitme ve göz sağlığı gibi faktörlere bakılmaktadır. Ayrıca Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ve Muayenelerine Dair Yönetmelik için uygun olan her birey A sınıfı ehliyetlerinden birine sahip olabilir.

 

A Sınıfı Ehliyet Belgesi

 

Motosiklet sürebilmek için gerekli olan A sınıfı ehliyet belgesi, 125 cc ve üzerindeki motor hacmine sahip motosikletler için gereklidir. Ülkemizde bu ehliyeti almak için bazı şartlar aranır. Bu şartlar;

 

  • Uygulamalı ve yazılı sınavları başarıyla tamamlamış olmak gerekir.
  • Yetkili bir sürücü kursuna kayıt ve ihtiyaç duyulan tüm eğitimleri almış olma şartı vardır.
  • Başvuru öncesi kapsamlı sağlık muayenesinden geçerek sağlık raporu almak şarttır.
  • Bu ehliyeti alabilmek için 24 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Ayrıca minimum 2 yıl önce A2 sınıf ehliyetine sahip olan sürücüler de başvuru yapabilir.

 

Bu süreçte hazırlanması gereken belgeler; Nüfus cüzdan fotokopisi, 4 adet biyometrik fotoğraf, ikametgah, sağlık raporu, adli sicil kaydı ve öğrenim belgesi şeklinde sıralanır.

 

A sınıfı ehliyete sahip olan kişiler iki tekerlekli sepetli veya sepetsiz motosiklet ile beraber motor gücü 15 kW ve üzerinde olan 3 tekerlekli motosikletleri kullanabilir. Yani silindir hacmi ve motor gücüne bakılmaksızın tüm motosiklet türleri bu ehliyet sayesinde kullanılabilir. Ayrıca A2, A1 ve M sınıfı ehliyetine sahip araçlar için de kullanım yetkisi bulunmaktadır. A sınıfı ehliyet ile kullanılamayan araçlar ise kamyon, otobüs, otomobiller, iş makineleri olarak sıralanır. Son olarak A sınıfı ehliyet belgesinin 10 yıl geçerlilik süresi vardır. Bu süre sonrasında ehliyetin yenilenmesi gerekir.

 

A1 Sınıfı Ehliyet Belgesi

 

125 cc motor hacmine kadar olan motosiklet kullanımı için A1 sınıfı ehliyet belgesi gerekmektedir. Genç sürücüler için tasarlanan bu ehliyette de yine bazı şartlar bulunmaktadır. A1 sınıfı ehliyet belgesi için aranan şartlar;

 

  • Adli sicil kaydı temiz olmalıdır.
  • Aile hekimi üzerinden sürücü olabileceğine dair rapor alınması gerekir.
  • Yetkili sürücü kursuna kayıt olarak hem pratik hem de teorik dersleri başarıyla tamamlama şartı vardır.
  • A1 sınıfı ehliyetine sahip olmak için en az 16 yaşında olmak yeterlidir.
  • Biyometrik fotoğraf, kimlik fotokopisi, mezuniyet belgesi, adli sicil kaydı ve sağlık raporu gibi belgeler eksiksiz tamamlanmalıdır.

 

A1 sınıfı ehliyet aldıktan sonra motor gücü 11 kW geçmeyecek şekilde iki tekerlekli motosikletler kullanılabilir. Ayrıca motor gücü 15 kW geçmeyen 3 tekerlekli motosikletler de kullanılmaktadır. Ehliyeti aldıktan sonra 10 sene geçerli olan bu ehliyetin süresi dolduktan sonra yenilenmesi gerekmektedir.

 

A2 Sınıfı Ehliyet Belgesi

 

18 yaşını dolduran bireylerin alabileceği A2 sınıfı ehliyet belgesi orta büyüklükteki motosikletleri kapsar. Ayrıca A2 sürücü belgesi A1 sürücü belgesinden büyük motor hacmine sahip olan motosikletleri kullanmanızı sağlar. Bu ehliyeti almak için gerekli şartlar şu şekildedir;

 

  • Yetkili bir sürücü kursuna kayıt zorunludur. Bu kapsamda sağlık raporu, kimlik fotokopisi, biyometrik fotoğraf ve adli sicil kaydı gibi belgeler gereklidir.
  • Adayların belirlenen süre boyunca teorik eğitimlere katılma zorunluluğu vardır. Araç teknik bilgisi, trafik kuralları ve ilk yardım gibi dersler, teorik eğitimleri kapsar.
  • Teorik eğitimden sonra pratik derslere geçilir. Güvenli sürüş teknikleri ve motosiklet kontrolü, pratik dersleri oluşturur.
  • Son aşamada yazılı sınava girilir. Yazılı sınavdan da başarılı olan adaylar uygulamalı direksiyon sınavına katılım sağlar.

 

Diğer A sınıfı ehliyetleri gibi 10 yıl geçerliliği bulunan A2 sınıfı ehliyet belgesinin yenilenmesi zorunludur. Ayrıca yenilenme sırasında sağlık raporu tekrar talep edilir.

 

A2 Otomatik Vites Ehliyet Belgesi

 

A2 otomatik vites ehliyet belgesi, ortalama 500 ile 600 cc ve 35 kW’a kadar olan otomatik motosikletler için alınan bir belgedir. 18 yaş sınırı bulunan bu ehliyet genelde manuel vites araç tecrübesi olmayan sürücü adayları tarafından tercih edilir. Bu ehliyeti alabilmek adına başlangıçta ihtiyaç duyulan belgeler;

 

  • Adli sicil kaydı
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 4 adet biyometrik fotoğraf
  • Diploma yani öğrenim belgesi
  • Sürücü olabilir yani sağlık raporu
  • Farklı sınıf sürücü belgesi alacaklar için sürücü belgesi fotokopisi
  • İkametgah
  • Nüfus cüzdan fotokopisi

 

Otomatik vites motosikletlerin günümüzde kullanımı daha yaygındır. Çünkü daha rahat bir sürüş deneyimi sunarken motor gücü bakımından da dikkat çekmektedir. Alsancak Sürücü Kursu olarak A, A1, A2 ve A2 otomatik vites ehliyet belgelerine sahip olmak isteyen herkes için gerekli desteği sunmaya devam ediyoruz. İhtiyaç duyulan belgelerden pratik ve teorik derslere kadar aradığınız her bilgiye anında ulaşabilir ve destek alabilirsiniz. Son olarak İzmir motor ehliyet kursu arayanlar e-sınav ve uygulamalı sınav hakkındaki tüm desteği Alsancak Sürücü Kursu üzerinden dilediği gün ve saatte isteyebilir.

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi
Alsancak Sürücü Kursu

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

Yorum Yapın

Adınız Soyadınız *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu