Loading
    • 0(232) 464 47 00
Ehliyet E-Sınav Nedir

E-sınav, herhangi bir basılı evrak kullanılmadan yapılan ve MEB tarafından belirlenen merkezlerde bilgisayar üzerinden yapılan bir sınav türüdür. Daha önceki geleneksel sınav yöntemlerinden olan merkezi sınav uygulamasına göre daha esnek ve hızlı olan bu sınavın birtakım özellikleri de bulunuyor. Sürücü adayları önceden belirlediği tarihlere rahatlıkla randevu alarak sınava girerken e-sınav içerik ve başarı durumundan bazı avantajları beraberinde getiriyor.

 

Ehliyet e-sınav girişi yapacak olanların dikkat etmesi gereken birçok faktör bulunuyor. Öncelikle 50 soru yöneltilen bu sınavda en az 35 sorunun doğru yanıtlanması gerekir. Hatalı yanıtlanan soruların doğru soruları olumsuz etkilemediği bilinmelidir. Haliyle yanıtlanamayan soruları mantık yürüterek işaretlemek önemlidir. 45 dakikalık bu sınavda sınav salonundan ayrılmak için herhangi bir süre kısıtlaması da söz konusu değildir. Tarafınıza ait olan sınavı tamamladıktan sonra size ait cevap kâğıdını imzalamanız yeterlidir.

 

İzleme ve uygulama görevlisi sınavın başladığına dair duyuruyu yaptıktan sonra kimlik bilgileri ve kullanım kılavuzunu okuyup anladığınıza dair butonu tıklamanız gerekir. Daha sonra ise ‘sınava başla’ butonun tıklayarak artık ehliyet e-sınavı başlatabilirsiniz. Her soru 4 yanıttan oluşmakla beraber sıralı olarak karşınıza çıkacaktır.

 

Soruları dikkatli bir şekilde okuduktan sonra işaretleyen sürücü adayları cevaplama işleminden sonra ‘sonraki soru’ butonuna tıklamalıdır. Takıldığınız ya da dönmek istediğiniz önceki sorular için da sayfanın alt kısmında yer alan bölümde soru numarasını tıklamanız yeterli olacaktır. Alternatif olarak ekranın üst kısmında yer alan ‘sınavım’ sekmesinden de aynı sorulara ulaşabilirsiniz.

 

Sınavdaki resimli sorularda resimleri büyütmek için resim üzerine iki kez tıklayabilirsiniz. İşitme engeli bulunan adaylar ise ‘işaret dili’ sembolü kullanarak oluşturulan videolar üzerinden okuma işlemi gerçekleştirir.

 

Ehliyet e-sınav sürecine yabancı uyruklu adaylar da erişim sağlayabilir. Bu süreçte dijital tercüme özelliğinden yararlanılmaktadır. Yabancı uyruklu adaylar soru ekranlarında ‘tercüme’ butonunu tıklayarak Türkçe diliyle soruları çözmeye başlayabilir.

 

Adaylar son soruyu tamamladıktan sonra karşısına gelen uyarı ekranıyla sınavı tamamlayabilir. Bu süreçte çözülemeyen sorular var ise sistem tarafından otomatik hatırlatma yapılmakta ve ‘sorulara dön’ butonu çıkmaktadır. Yanıtlarından emin olan adayların ise ‘sınavı bitir’ butonuna tıklaması yeterlidir.

 

E-sınavın süresi bittikten sonra ekran otomatik kapanır. Bu yüzden sürücü adaylarının ekranda yer alan süre göstergesini takip etmesi çok önemlidir. Sınavı bitiren adaylar, salon görevlilerinde bulunan kendisine ait cevap belgesini imzaladıktan sonra salondan ayrılmaktadır. Sınav sonuçları e-sınav merkezinde bulunan cihaza TC kimlik numarası yazılarak öğrenilebilir.

 

Sürücü adaylarının sınav sırasında uyması gereken bazı kurallar da bulunuyor. Bunlar;

  • Sorular sessiz okunmalıdır.
  • Sınav süresi ekranda yer alan gösterge bölümünden takip edilmelidir. Haliyle görevlilere sınav süresi hakkında soru sorulmamalıdır.
  • Sınav sırasında görevlilere herhangi bir şikayette bulunmak için onay alınmalıdır.
  • Diğer sürücü adaylarıyla konuşulmamalıdır.
  • Sınav öncesi, sonrası veya tamamlandıktan sonra diğer adayların rahatsız olmasına neden olabilecek şekilde gürültü çıkarılmamalıdır.

­E-Sınava Kimler Girebilir?

Ehliyet e-sınava girebilmek için bazı şartların sağlanması gerekir. Bunlar;

  • Adayın klasik sınava başvuru yapmış olması veya katılmışsa resmi sonucun ilan edilmiş olması
  • A1, A2, B, D, C ya da e-sertifika kategorisinde yer alan eğitimlerin tamamlaması
  • Sürücü adayının e-sınav randevu sistemini kullanarak randevu alması
  • Son katılım sağlanan e-sınav uygulamasının üzerinden minimum 15 gün geçmiş olması gerekmektedir.

Uygulanan klasik sınavda 5. hak için başvuru süresinde işlem yapamayan ya da yapmayan adaylar e-sınav başvurusu yapamaz. Çünkü sınav hakkı biten sürücü adaylarının dosyası kapanır. Bu durumda ehliyet e-sınav başvurusu için MTSK Müdürlüğüne yeniden kayıt yaptırmaları şarttır.

E-Sınav Kaç Günde Bir Yapılır?

Sürücü adayının e-sınavdan geçememesi durumunda en erken 15 gün sonra tekrar e-sınava girebilir. Ancak sınava girebilmek için yeni bir randevu alınması şattır. Sürücü adayları son girdiği e-sınav tarihi itibariyle 30 gün içerisinde ehliyet e-sınava girmek zorundadır.

 

Bu süre zarfında sınava girmeyen adayların 1 hakkı yanmış sayılır. Ayrıca toplam hakkın 4 olduğu unutulmamalıdır. Yine e-sınav kılavuzunda yer alan bilgiye göre e-sınav başvurusunda bulunan adayların en az 3 gün içerisinde randevusunu değiştirebileceği aktarılır.

Sürücü Kursu E-Sınav Yapar mı?

Sürücü kursları e-sınav uygulaması yapmaktadır. Bu sınav sadece Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği merkezlerde ve bilgisayar üzerinden yapılır. Sürücü adayları randevu alarak bu sınava girerken daha hızlı bir sürece dahil olmaktadır. Başarısız olan adaylar tekrar randevu alarak sınava giriş yapabilir. Ayrıca sınav sonuçları, sınavın bitmesiyle beraber açıklanır. Basılı evrak kullanılmadan gerçekleştirilen ehliyet e-sınav sayesinde kursiyerler zaman kazanırken sınav süreci de pratik olarak tamamlanmaktadır.

İzmir’de E-Sınava Nerede Girilir?

İzmir’de ikamet edenler bu bölgede nerede sınava girilebileceğini merak etmektedir. Bu konu hakkındaki en güncel bilgi ÖSYM’nin resmi web sayfasında yayınlanmıştır. ÖSYM’nin İzmir Kuzey-Güney İl Sınav Koordinatörlüğü binasında girilen e-sınav adresi ise Alsancak Mahallesi, 1480. sokak, No: 12 / İzmir – Konak olarak paylaşılmıştır.

Bu sınav merkezi İzmir’deki tek ehliyet e-sınav merkezidir. Ayrıca ÖSYM’nin uyguladığı tüm elektronik sınavlar için kullanılmaya devam edilmektedir. Adayların belirlenen tarih ve saatte sınav yerlerinde olmaları gerekir. Sınava geciken adayların sınava alınması söz konusu olmadığından e-sınav hakkının yanmaması için bu sürece dikkat etmek önemlidir. Belirlenen sınav tarih ve saatinde sınav yerinde bulunmayan adayların bu tarihten 15 gün sonra yeniden randevu alarak sınav başvurusu yapması gerekmektedir.

­E-Sınav Ücreti Nedir?

E-sınav ücreti 2024 yılı için 600 TL olarak güncellenmiştir. Motorlu Taşıt Sürücü Adaylarının yatırması gereken bu ücret sadece elektronik sınav için geçerlidir. Sınav ücreti;

  • MEB resmi web sayfası üzerinden odeme.meb.gov.tr linki kullanılarak
  • Sürücü kursu aracılığıyla
  • Vakıflar Bankası, Halkbank ve Ziraat Bankası üzerinden ödenebilir.

Sınav ücretinin belirli tarihler aralığında yatırılması gerekir. Sürücü kursu bu tarihleri adaylar ile paylaşır. Hatalı yatırılan veya iade yapılması gereken ücretler ise sınavdan 1 ay sonra adayın hesabına geri ödenmektedir.

E-Sınav Kaç Dakika Sürer ve Hangi Konular Sorulur?

E-sınav için belirlenen süre 45 dakikadır. Bu süre zarfında 23 trafik sorusu, 9 motor sorusu, 6 trafik adabı sorusu ve 12 adet ilk yardım sorusu olmak üzere toplamda 50 soru sorulmaktadır. Sınavdan başarılı olmak için en az 35 doğru yaparak 70 puan almanız gerekmektedir. Adayların sınavının geçersiz sayılacağı bazı durumlardan da bahsetmek gerekir. Bunlar;

  • Farklı aday bilgileriyle sınava giriş yapmak
  • Sınav sırasında diğer adayların dikkatini dağıtmak, ses ya da gürültü çıkarmak
  • Sınava mekanik cihazlar başta olmak üzere bilezik, küpe, kolye, kulaklık ve diğer elektronik eşyalar ile gelmek
  • Sınav merkezinde bulunan araç ve gereçlere zarar vermek
  • Cevap kağıdına imza atmadan salondan çıkmak
  • Cevap kağıdının imzaladıktan sonra görevliye teslim etmemek
  • Kopya çekmek
  • Kopya vermek
  • Sınav giriş kağıdını görevlilerle paylaşmamak gibi durumlarda e-sınav geçersiz sayılacaktır.

Sürücü adaylarının sınavdan önce soru çeşitlerini tanıyabilmesi için MEB’in resmi sayfası üzerinden animasyonları deneme sınavları hazırlanmıştır. Bu sınavlara giriş yapmak için odsgm.meb.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi
Alsancak Sürücü Kursu

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

Yorum Yapın

Adınız Soyadınız *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu