Ehliyet Çeşitleri Neler?
Ehliyet türleri kullanılacak araca bağlı olarak değişir. Ehliyet Çeşitleri Neler? Dendiğinde sürücü adayının hangi aracı kullanmak istediği de doğru anlaşılmalıdır. Motor kullanmak isteyen bir sürücü adayı ile otomobil ya da traktör kullanmak isteyen bir sürücü adayı farklı sınıf ehliyetlere sahip olmak zorundadır.
Otomobil sınıfları olarak tanımlanan ehliyet B sınıfı sürücü belgesidir.
Motosiklet sınıfları olarak tanımlanan ehliyetler A1, A2 ve A sınıfı sürücü belgesidir.
Ehliyet Türleri
Ehliyet Türleri sürücülerin ne tip araç kullanabileceğini belirler. B sınıfı ehliyete sahip bir sürücü otomobil ve kamyonet kullanabilir. Kamyon ve tır kullanacakların C1, C, C1E, CE gibi belgelere sahip olması gerekir. Kamyon ve çekici araç C sınıfına dahildir. Bu sınıf ehliyette yaş sınırı vardır ve 21’dir. CE sınıfı römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kapsarken bu ehliyet tır ehliyeti olarak tanımlanır.
C1E ehliyeti de azami yük ağırlığına bağlı olarak verilir. Bunun yanı sıra birleşik araç olması da dikkate alınır. Kamyon ve çekiciler azami yük ağırlığı 3500 kilogram üzerinde olduğunda C1 ehliyetle kullanılır. Otobüs ve minibüslerde geçerli olan ehliyet sınıfı D’dir. D1, D1E, D, DE sınıfı ehliyetler kendi içinde kategorize olur.
Traktör sınıfı dendiğinde F tipi ehliyet anlaşılır. İş makinesi sınıfı G’dir. Sürücü belgeleri 16 farklı kategoride sıralanabilir.
- M
- A1
- A2
- A
- B1
- B
- BE
- C1
- C1E
- C
- CE
- D1
- D1E
- D
- D
- DE
- F
F sınıfı ehliyet almak için geçerli olan yaş sınırı 18’dir. D1 sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaş sınırı bulunur. D1 sınıfı ehliyete sahip olabilmenin bir diğer koşulu da en az B sınıfı ehliyet sahibi olmaktır. D1 sınıfı ehliyet sahipleri 16+1 kişi kapasiteli minibüsleri kullanabilir.
Ehliyet Sınıfları
Ehliyet Sınıfları araçların kapasitesine bağlı olarak değişir. Bu nedenle de sürücü kurslarına başvuru yapılırken hangi tip araç kullanılacaksa buna göre ehliyet alınmalıdır.
- A1 Sınıfı ehliyetle motor gücü 125 cc / 11 kw / 14 hp; 3 tekerlekli olanlar için ise 15 kv güç sınırını aşmayacak motosikletler kullanılır. Yaş sınırı 16'dır.
- A2 Sınıfı ehliyetle motor gücü 35 kw / 47 hp; 3 tekerlekli olanlar için 12 kw / 16 hp güç sınırını aşmayacak motosiklet kullanma yetkisi verilir. Yaş sınırı 18'dir.
- A sınıfı ehliyete sahip olanlar motor gücüne bakılmaksızın bütün motosikletleri kullanabilir. İlk defa A sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı 24'dür. Ancak 18 yaşında A2 sınıfı ehliyet alan sürücü 2 yıl sonra yani 20 yaşında A sınıfı için başvuru yapabilir.
- B1 sınıfı ile motor gücü 15kw ve 400 kg ağırlığında olan dört tekerlekli motosikletler kullanılır.
- Kamyonet ve otomobil kullanacaklar B sınıfı ehliyet almalıdır.
- BE sınıfı otomobil ve römorklu taşımacılık için gerekir.
- C sınıfı kamyon ve çekici kullanımında gerekir.
- D sınıfı ehliyet otobüs kullanımında gerekir.
- Traktör kullanıcıları F sınıfı ehliyet almalıdır.
- G sınıfı ehliyet ise iş makineleri için geçerlidir.
Yorum Yapın