Sürücüler trafik ihlali yaptıklarında çeşitli cezalarla karşılaşır. Trafik ceza puanları işlenen ihlale bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin bir sürücü alkollü araç kullandığında 20 puan ceza alır. Emniyet kemeri takmayan sürücü için bu ceza 15 puandır.
Sürücü bir yıl içinde 100 puan tutarında ceza alırsa bu durumda ehliyetine el konur. Hatalı sollama yapan bir sürücü 15 puan ceza alırken muayenesiz araç kullanıldığında bu ceza 10 puan olur. Bunun gibi çok sayıda kural ihlali karşısında puanlama sistemi üzerinden ceza verilir ve bu puanlar belli bir oranı aştığında sürücünün ehliyetine el konur.
Cezası biten ehliyetin alınması için öncelikle bir dilekçe hazırlanması gerekir. Sürücü cezası biten ehliyetini geri almak istediğinde hazırladığı dilekçe ile birlikte yetkili birime başvuru yapmalıdır. Sürücü cezasını ödediğine dair bir belge ve borcu yoktur yazısı ile birlikte başvuruda bulunmalıdır.
Cezası Biten Ehliyetin Geri Alınması
Cezası biten ehliyetin geri alınması söz konusu olduğunda birtakım işlemler yapılması gerekir. Sürücü belgesine el konulması için sürücünün trafikte kural ihlali yapmış olması ve buna karşılık ceza puanlarının da 100 olması gerekir. Bu durumda sürücünün ehliyetine el konur.
Sürücünün ehliyetine el konduğunda cezası bittikten sonra belgeye el koyan trafik birimine gidilmesi ehliyeti geri alabilmek açısından önemlidir. Bunun yanında Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne de dilekçe vermek sureti ile başvuru yapılabilir. Sürücü dilekçe ile başvuru yaparken bir ücret ödemez. Trafik cezasını ödemiş olan sürücünün ehliyetini geri alacağı zaman borcu yoktur yazısını da beyan etmesi istenir.
Trafik kuralları insanların mal ve can güvenliğinin sağlanması için gereklidir. Kurallara uyulması herkes için önem taşır. Bununla birlikte bazı durumlarda sürücüler kural ihlali yapar. Kural ihlalleri karşısın da ise kanunlar çerçevesinde çeşitli yaptırımlarla karşılaşılır.
Ehliyete el konması çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Sürücünün ölüme sebep olan bir kaza yapması, uyuşturucu madde etkisindeyken trafikte araç kullanması, ehliyetin geçerlilik süresinin dolması, trafikte hız sınırının aşılması gibi çeşitli sebepler bunlar arasında yer alır.
Sürücü belgesine ne sebeple el konulduğu ehliyet geri alınacağı zaman önemlidir. Sürücünün ehliyeti kırmızı ışıkta geçtiği için alındı ise ve bu durum aynı yıl içinde birkaç kez gerçekleşmişse sürücünün psikiyatrik değerlendirmeden geçmesi istenir. Bu aşamayı başarılı bir biçimde geçen sürücünün idari para cezasına çarptırılması söz konusu olur. Cezanın ödenmesi ile de belgenin geri alınabilmesi mümkündür.
Sürücünün ehliyetine el konulduğunda el koyma süresi tamamlanmadan sürücü belgesi geri alınamamaktadır. Bu sebeple sürenin tamamlanması gerekir. Sürücü ehliyetini geri almak istediğinde idari para cezasını da mutlaka ödemiş olmalıdır.
İdari para cezası ödendiğinde ve el konma süresi tamamlandığında sürücü bir dilekçe yazmak sureti ile yetkili birimlere başvurabilir. Bu durumda müracaat edilecek merci ehliyete el koyan trafik birimidir. Bunun yanı sıra sürücü kendisine en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne de gidebilir. Sürücü belgesini almak isteyen kişiler bizzat kendileri başvuru yapmalıdır. Sürücü adına başvuru yapmak isteyen diğer kişiler ise bir vekaletnameye sahip olmak zorundadır. Aksi durumda sürücü belgesi kendilerine teslim edilmez.
Yorum Yapın