Loading
    • 0(232) 464 47 00
2. Grup Sürücü

2. grup sürücü kavramı, ülkemizdeki sürücü belgesi sınıflandırmasında bulunur. Özel bir kategoriyi ifade etmekle beraber bilindiği üzere Türkiye’deki ehliyetler, motor gücüne ve araç türlerine göre bazı gruplara ayrılmıştır. Öncelikle ehliyet yenileyecek olan veya ehliyet alacak bireylerin sağlık raporu almaları şarttır. Sağlık raporu almayan bireyler herhangi bir ehliyete sahip olmamaktadır. Sağlık raporu alacak bireyin başvuru ve diğer süreçlerini yönetmesi gerekirken muayene aşamasında bazı evrakları da yanında bulundurması gerekir.

 

Sağlık raporu almadan önce bazı konularda dikkat edilmelidir. İlk olarak muayene sırasında kimlik ve biyometrik fotoğraf başta olmak üzere protez ya da lens kullanımı durumunda bunun bildirilmesi gerekir. Ek olarak sürekli kullanılan ilaçlar ya da kronik hastalıklar, bunların da paylaşılması önemlidir. Gerekli belgeleri hazırladıktan sonra sağlık kuruluşuna başvurmalı ve tüm muayene ve testlerden başarıyla geçilmelidir. Hekim, sağlık raporlarını hazırlamadan önce bazı sorular aktarırken refleks ve denge testleri de uygular. Son aşamada fotoğraflı sürücü olabilir yazılı sağlık raporunu alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

2. Grup Sürücü Nedir?

 

2. grup sürücü en basit tanımıyla, bireyin gözlük takıyor olmasıdır. Yani otomobil veya diğer araçları kullanırken sağlık anlamında bazı hususların olduğu kişiler olarak tanımlanır. Belirli bir derecede göz seviyesine sahip olan ve bu yüzden gözlük kullanmak zorunda kalan kişiler 2. grup sürücülerdir. Bu kategoride olan bireyler motor ya da araç kullanırken gözlük kullanmak zorundadır. Aksi durumda trafik denetiminde cezaya tabi tutulabilir.

 

2. Grup Sürücü Olur Ne Demek?

 

2. grup sürücü olur demek, sağlık raporu alırken uygulanan bir kategoridir. 3 kategoride ele alınan sağlık raporunda sürücü olamaz, 1 grup ve 2 grup sürücü olabilir şeklinde değerlendirme yapılır. Bu kapsamda 2. grup sürücü olabilir kategorisinde yer alan kişiler gözlük alan bireylerdir. Trafikte gözlük ya da lens takması zorunlu olan bu kişiler için geçerlilik süresi genelde 10 yıldır. Sonraki dönemlerde yeni düzenlemeye göre sağlık raporuna bakılarak diğer gruplara dahil olunabilir.

 

2. Grup Sürücü Belgesi Nedir?

 

2. grup sürücü belgesi motosiklet ve küçük motorlu araçlara kullanma yetkisi veren bir belgedir. Motosikletler için A2 sınıfı belgesinde yaklaşık 15 beygir gücüne sahip olan araçlar ve altındaki 125 cc olan motosikletler kullanılabilir. Bazı ülkelerde ise 2. grupta bulunan bireyler daha büyük scooter ya da motosikletleri kullanma yetkisi alabilir.

 

2. Grup Sürücü Belgesi Alma Şartları Neler?

 

2. grup sürücü belgesi alma şartları aşağıdaki gibidir;

 

  • Genelde yaş sınırı vardır. 18 yaş sınırı uygulanabilir.
  • Bireyleri pratik ve teorik sınavları geçmesi zorunludur.
  • Ehliyet alacak veya sürücü belgesini yenileyecek olan kişinin sağlık durumunun uygun olduğunu gösteren sağlık raporu alınmalıdır.
  • A1 sınıfı için en az 16 yaşında olmak gerekir.

 

2. grup sürücüler, büyük motosikletleri kullanabilmek için bazı lisanslara sahip olmalıdır. Ayrıca sürücü adaylarının kurslardaki pratik ve teorik eğitim süreleri programa bağlı olarak değişmektedir. Teorik sınav, motor bilgileri ve temel trafik bilgilerini kapsarken pratik sınav gerçek bir sürüş testi yapılarak uygulanır. Asıl amaç sürücünün motosiklet kullanma becerilerini değerlendirmektir. Sürücü belgesi ücretleri ise her yıl değişmektedir. Bu kapsamda sürücü kursunun süresine ve kalitesine göre de fiyatlarda farklılık olabilir. Bunun yanı sıra belgeyi alabilmek için resmi harçların da ödenmesi gerekmektedir.

 

Günümüzde motosiklet sürücülerinin kask kullanması zorunludur. Baş yaralanmalarını önleyen kask ile beraber trafik kurallarına da uyulması önemlidir. Özellikle motosiklet sürücüleri, diğer sürücülerle olan iletişim ve etkileşimlerinde dikkatli olmalı ve arada uzun mesafe bırakmalıdır. Motosiklet kullanımı her geçen gün yaygınlaştığı için hız ve performans konusuna da ayrıca özen gösterilmelidir. Çünkü 2. grup sürücü belgesine sahip olan kişilerin belirli hız sınırlaması bulunur.

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi
Alsancak Sürücü Kursu

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

Yorum Yapın

Adınız Soyadınız *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu